Сторінки

неділю, грудня 02, 2018

Слово зворушеного серця гірської орлиці
   З метою вшанування пам’яті та відзначення 155-річчя від дня народження української письменниці Ольги Юліанівни Кобилянської 27 листопада 2018 року для учнів 10-11 класів Милятичівської ЗОШ І-ІІІ ступенів вчителями-словесниками було організовано літературну читальню «Слово зворушеного серця гірської орлиці».
   Старшокласники підготували повідомлення про життєвий і творчий шлях видатного майстра слова, що належить до когорти фундаторів української модерної прози, зокрема про формування поглядів Ольги Кобилянської, розвиток її самобутнього таланту, особливості художньої спадщини класика української літератури, чия творчість увійшла в золотий культурний фонд нашого народу. Одинадцятикласники, аналізуючи повість «Земля», відзначили високу поезію, глибоку трагедію і психологізм цього твору. Десятикласники ділились враженнями від прочитаної повісті-гімну високому людському почуттю – коханню «У неділю рано зілля копала», відзначаючи майстерність О.Кобилянської як тонкого знавця багатств рідного слова, поета української прози. З особливою цікавістю учні розповідали про сторінки життя О.Кобилянської, що були пов’язані із життєвим шляхом Миколи Устияновича, у свій час пароха Введенської церкви с. Вовкова, зокрема про дружбу                         письменниці з дочкою отця Миколи. Цікавим для учнів був ідейно-художній аналіз роману «Апостол черні», що є своєрідним заповітом українському народові, вистражданим і глибоко осмисленим письменницею.
 Торкнувшись серцем і душею до творчого доробку письменниці, старшокласники відчули, що слово зворушеного серця буковинської орлиці вирізняється ніжністю та щирим почуттям, а твори актуальні й сьогодні, а головне – спонукають до висновку: люди – господарі своєї долі; якщо ти гідно несеш горде ім’я ЛЮДИНА, то зможеш подолати будь-які труднощі, витримати найрізноманітніші випробування.



Немає коментарів:

Дописати коментар